Publicerad: 2008-07-22

Media fīrsīker slī mynt av zigenarflickors dīd

Italien Media vīrlden īver har det senaste dygnet kablat ut en bild pī tvī dīda flickor som ligger tīckta med handdukar pī en badstrand nīra Neapel i Italien. Bilden har ītfīljts av kīnsloladdade berīttelser om hur flickorna drunknade i havet utanfīr badstranden, men att ingen reagerade nīr flickorna skrek pī hjīlp och att folket sedan satt helt oberīrda bredvid de dīda kropparna, njīt av solen och īt lunch. Likgiltigheten pīstīs fīlja av det faktum att flickorna var zigenare.

Expressen skriver bland annat att "Badande mīnniskor sitter oberīrda bredvid och njuter av solen" och att "Medan kropparna līg i sanden hastigt tīckta med badhanddukar fortsatte de flesta sola och īta lunch bara meter dīrifrīn".

Dagens Nyheter skriver bland annat att "īvriga pī stranden tycks hela tiden vara oberīrda av dramat som utspelas rakt framfīr deras īgon" och drar utifrīn det slutsatsen att "Hīndelsen illustrerar pī ett cyniskt vis hur fientlig stīmningen īr i stora delar av det italienska samhīllet gentemot den romska folkgruppen, inte sīllan betraktad som icke īnskvīrd pī grund av pīstīdd kriminalitet".

Aftonbladet skriver att "Pī stranden ligger tvī dīda flickor, tvī drunknade romska flickor. Intill dem sitter turister och kīkar lunch. Efter att de ignorerat nīdropen" och hīvdar att "Ingen reagerar". Tidningen hīnvisar īven till den anonyme fotograf som ligger bakom bilden. "Enligt fotografen som dokumenterade skeendet ignorerades flickornas rop pī hjīlp av turisterna pī stranden. Tvī badvakter vid en privat strand lite līngre bort uppfattade skriken och ingrep".

Det finns emellertid en rad mīrkligheter i dessa rapporteringar om det pīstīdda hīndelsefīrloppet, utīver att de kommer sī oerhīrt līgligt samtidigt som vīsterlīndska media fīr ett aktivt propagandakrig mot den italienska regeringens beslut om att ta itu med landets zigenarfrīga. Fīr det fīrsta sī baseras reportagen i stor utstrīckning endast pī ett enskilt fotografi dīr tvī mīnniskor sitter en bra bit ifrīn kropparna. Huruvida personerna īr likgiltiga eller inte framgīr knappast av bilden, men de tycks hursomhelst varken sola eller īta lunch. Bilden sīger heller ingenting om huruvida de tvī kīnner till att de dīda flickorna īr zigenare, vilket samtliga media hīvdar īr orsaken till deras pīstīdda likgiltighet.

Mer graverande fīr trovīrdigheten i medias be