Publicerad: 2008-07-12

100 īr sedan Amalthea sprīngdes

Nīr man hīr nutiden socialdemokrater som Mona Sahlin eller Leif Pagrotsky tala sī slīs man av tanken att det īr i det nīrmaste obegripligt hur de kan kalla sig en del av den svenska arbetarrīrelsen och lika svīrt īr det att fīrstī att de attraherar arbetarklassen. Vīr tidigare statsminister, Gīran Persson, var oerhīrt populīr bland fīretagsledare, desto stīrre och rikare desto mer beundrade de honom som statsminister. Han hyllades ocksī internationellt av hīgerledare frīn sīvīl Israel som USA. Trots det sī vīljer en stor del av de svenska arbetarna att varje val līgga sin rīst pī honom och hans parti. Orsaken hittar vi kanske om vi tittar bakīt i tiden. Vi ska dīrfīr kasta vīra blickar mot den tidiga socialdemokratin och arbetarrīrelsen och den tid dīr de vīxte fram.

Det īr svīrt att se Gīran Person som nīgon representant fīr arbetarna

Socialdemokratin īr som bekant i grund och botten en marxistisk ideologi. Karl Marx fīrklarade redan i boken Kapitalet och pamfletten Kommunistiska manifestet som han fīrfattade tillsammans med Friedrich Engels att marxismen īr internationell. Fīr arbetare skulle det i fīrlīngningen inte existera nīgra stater. īArbetare i alla stater fīrena erī īr ett vīlkīnt slagord frīn manifestet som īnnu lever kvar i marxistiska grupper. Trots det har marxistiska grupper ofta spelat just pī nationella kīnslor nīr man arbetat sig upp mot makten i respektive līnder. Detta gīller sīvīl den kommunistiska rīrelsen som i exempelvis fīrsīkte samla folket under nationella paroller i Ryssland och Ungern innan de med vīld grep makten men īven den svenska socialdemokratin. Man slog tidigt fast att socialdemokratin var internationell och ett viktigt krav som hījdes var fīrsvarets avskaffande. Lustigt nog kan man notera att ju mer vīldsbenīgen en marxistisk fraktion var ī desto hīgre hīrdes ropen om totalfīrsvarets avskaffande.

I denna artikel ska vi ta en titt pī ett nīstan bortglīmt dīd, utfīrt av unga socialdemokrater och ungsocialister. Dīdet har kommit att kallas fīr Amalthea-attentatet och vittnar om hur unga marxister var beredda att mīrda fīr att nī sina mīl, men detta īr ocksī berīttelsen om en stat som fīrtryckte sin befolkning och līt massorna svīlta. En stat dīr arbetarna ibland tvingades till desperata metoder fīr att īverleva.

īret īr 1908. Den socialdemokratiska rīrelsen har bīrjat rīna framgīng i Sverige. Inspirerad av den fīrvisso misslyckade revolutionen i Ryssland 1905 har man stīrkt sina kontakter med de īryskaī revolutionīrerna. I andra līnder bīrjar ocksī de marxistiska rīrelserna rīna framgīng. Men framgīngarna ses inte med blida īgon frīn de som kīnner sina maktpositioner hotade. Liksom idag klamrar de sig fast vid sina poster och begīr flera īvergrepp frīn den vīxande oppositionen fīr att kvīsa den. Men arbetarna līter sig inte kvīvas. I fīrsīk att fīrbīttra arbetarnas villkor i arbetslivet sī bīrjar man organisera sig. Situationen har nītt den grīns dīr man inte līngre kan acceptera att behandlas som boskap samtidigt som osīkerheten kring om man har ett arbete att gī till i morgon eller ifall man bytts ut mot nīgon som krīver mindre līn skapar otrygghet.

De fīrsta fackfīrbunden har sīledes vuxit fram. I nīgra desperata fīrsīk att fīrbīttra arbetarnas villkor sī utlyser man pī vissa orter strejk. Motstīndarna svarar snabbt genom att hyra in arbetare frīn andra nationer och kan pī sī sītt hīlla sina fīretag vid liv utan att behīva pīverkas av den svīltande arbetarbefolkningens strejker. Oron hos de organiserade arbetarna vīxer sig allt starkare. Om inte detta lyckas, vad ska dī lyckas? īr de dīmda att fīr evigt trīla under storfinansen? Medan vissa ger upp sī tar andra till allt mer desperata metoder. Demonstrationer utanfīr fīretag som hyr in utlīndska strejkbrytare urartar vid flera tillfīllen. De gīnger strejkbrytarna vistas ute bland folk sī uppstīr ocksī tumult. Vid ett tillfīlle knivskīrs tvī svenska arbetare sī illa att de nīstan mister livet av en strejkbrytare vid namn Collins. Denne frikīnns och arbetarna kīnner sig īn mer svikna av samhīllet som inte bara tillīter att utlīnningar kommer och tar svenskarnas jobb utan īven līter dem knivskīra svenskar.

Pī Cafī Utposten samlades de unga socialisterna

I Malmī brukar en grupp unga revolutionīrer trīffas pī Cafī Utposten. Det īr en blandad skara marxister, medlemmar i olika fackfīrbund, ungsocialisterna, socialdemokraterna och nykterhetsfīrbund. Diskussionerna gick i regel heta om samhīllsproblemen och ett stort gemensamt hatobjekt var fartyget Amalthea som līg i hamnen och inhyste īutlīndska legoknektarī som stal ībrīdet ur munnen pī svenska arbetareī.

Samtalen gick fram och tillbaka om vad man borde gīra med dessa strejkbrytare. Demonstrationerna som hīlls utanfīr fartyget hjīlpte fīga, inte heller de flygblad som līmnats till strejkbrytarna som informerade om de svenska arbetarnas situation och erbjīd hjīlp med hemresan till de arbetare som ville solidarisera sig med de svenska arbetarna. I dessa diskussioner var det nīgra som utmīrkte sig extra med radikala krav pī direktaktion. Amalthea borde sīnkas, sprīngas i luften. Detta skulle ge eko īver hela landet och fī de utlīndska strejkbrytarna att ītervīnda hem. Kanske skulle det ocksī ge eko i form av fler aktioner och bīrjan pī en revolution i form av en militant generalstrejk dīr man med arbetsvīgran och vīld erīvrade makten frīn fīrtryckarna.

Tre mīn beslutade sig fīr att gī frīn ord till handling. Anton Nilson, Algot Rosberg och Alfred Stern bīrjade planera ett attentat. Rosberg och Stern skulle bygga en bomb och Nilson skulle līta placera den pī fartyget. De unga fīrbrytarna hade dock aldrig tidigare begītt sī allvarliga brott och man kan knappast beskylla dem fīr professionalism i samband med planerandet. Till att bīrja med līt man dra in mīnga fler i planerna īn vad som skulle behīvas. Man samtalade hīgt och vitt om planerna och sīkte stīd och hjīlp med redskap till bomben, bland annat skrot som skulle anvīndas till bomben fīr att orsaka splitterskador. Natten mellan den 11 och 12 juli kom dock Rosberg och Stern till hamnen dīr de mītte Nilson. Med sig hade de en bomb som de īverlīmnade till den sistnīmnde. Denne stal sī en roddbīt och rodde ut till Amalthea. Fartyget var under stīndig bevakning men uppenbarligen var vakterna sīmniga och lade inte mīrke till den unge marxisten som just var pī vīg att fīrīndra sitt eget och andras liv fīr alltid. Medan Nilson arbetade fīr fullt med att fīsta bomben vid fartyget sī tappade han en līnespecifikation i ekan, han mīrkte det sjīlv men var sī upptagen med att genomfīra sitt attentat att han inte fīste nīgon stīrre uppmīrksamhet vid detta. Snart var b